24 Ağu 2014

ZEYTİNYAĞLI PATLICAN YEMEĞİ




Merhaba,

Patlıcan yemeği küçükken sevmediğim ama büyüdükçe aşık olduğum bir yemek. Patlıcan mevsiminin son günlerini yaşarken sizlerle zeytinyağlı patlıcan yemeği tarifimi paylaşmak istedim. 
Ben patlıcan yemeğini asla kıymalı ya da etli yapmam. Ne bileyim birbirlerine yakışmadıklarını düşünüyorum. Patlıcan yemeğini güzel yapmanın sırrı ise, patlıcanların önceden acı sularını almak için tuzlu suda bekletmekten ve sonrasında kızartmaktan geçiyor bana göre. Biraz zahmetli, birazda kızartma olduğu için sağlıksız olduğunu söyleyecekler olabilir ama daha farklısını ne yazık ki yiyemiyorum.

İşte malzemeler

4 adet orta boy patlıcan
1 soğan
4 domates
10 adet çarliston biber
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz
Kekik
Karabiber
1 çay kaşığı şeker (bir kesme şeker de olur)

Yapılışı

Patlıcanları alacalı soyup bir kaç saat tuzlu suda bekletin. Suyu siyah çıktığında o suyu dökerek temiz su da yıkayın ve kurulayın. Kurulama işlemini elinizde sıkarak yapabilirsiniz. Ardından patlıcanları ne fazla ne de az olacak şekilde kızartın. Renk değiştirmesi yeterli.

Patlıcanlar kızarırken ayrı bir kapta doğradığınız soğanları pişirin. Ardından çarliston biberlerini ekleyerek kavurun. Domatesleri küp küp doğrayıp salçayı da ekleyerek, domatesler pişene kadar orta ateşte bırakın. Domatesler piştiğinde, tuz, karabiber, soyulup doğranmış sarımsak ve kekik ekleyin. Bir miktar da sıcak su koyarak bir kaç dakika birbiri ile özdeşleşmesini sağlayın.



Kızarmış patlıcanların üzerine hazırladığınız bu sosu dökün. Suyunu ayarlarken patlıcanların üzerine kadar gelmesi yeterli. Pişmiş yemeklerde mutlaka sıcak su kullanmalısınız. Ağzı kapalı olarak 20 dakika kısık ateşte pişirin. Pişerken karıştırmayın sadece bir kaşık ile hafifçe aralarını açabilirsiniz. 

Afiyet olsun

Şafak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...