29 Ağu 2014

KIŞ SOĞUĞUNDA YAZLIK DOMATESLE YAPILAN MENEMEN



Merhaba,

Yazın sonlarına geldik neredeyse. Eylül ayı, domateslerin artık iyice olgunlaşıp sonlandığı ay. Menemen sever misiniz bilmiyorum ama ben bayılırım. Kışın alınan sera domateslerle yazın yediğimiz kadar güzel olmuyor. Ben de tam bu nedenle, her sene 6-7 tane de olsa menemenlik konserve yapıyorum. Aslında buzluğa da atılarak yapılabilir ama buzdolabından çıkardıktan sonra fazlaca sulanıyor ve farklı bir tat oluyor.

Çok zor olmasa da menemenlik konserve hazırlamak için insanın vakti olması lazım. Bu sene sadace 7 kavanoz yaptım. 15 günde bir yapsak yeter diyorum.

Gelelim yapılışına;

Malzemeler:

6 kg olgun domates
1 kg çarliston biber (siz sivri biber de koyabilirsiniz ama ben çocuklar nedeniyle kullanamıyorum)
1 çay bardağı ayçiçekyağı
1 çorba kaşığı tuz

Yapılışı:

Biberleri ayıklayıp, doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyup büyük parçalar halinde doğrayın. Ayçiçekyağını tencerede biraz ısıtıp, biberleri sarartana kadar kavurun. Domatesleri de ekleyip kaynamaya bırakın. Arada sırada karıştırın. Bazen oldukça fazla su bırakabiliyorlar. Domateslerin çok erimesine izin vermeyin. İçine tuz ekleyin.

Konserve şişelerini ve kapaklarını sıcak suda kaynatıp hazırladığınız malzemeyi ateşten indirir indirmez doldurun ve ağzını sıkıca kapatın. Elinize mutlaka mutfak eldiveni takın ki yanmasın çok sıcak oluyor. Ters çevirerek sarılmadan durabileceği bir yerde 1 gün saklayın. Ertesi gün serin ve kuru bir yere kaldırın.



Kışın, menemen yapmak istediğinizde, kavanozdan çıkartıp ısıtıp ardından yumurtalarını kırabilirsiniz.

Afiyet olsun

Şafak
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...